revalidatie-fysiotherapie-fysio-roode-four2go-berghem

Revalidatie

Revalidatie is onze kracht

Wij kijken met onze specialistische expertise samen met u naar de oorzakelijkheden van het ontstaan van u gezondheidsprobleem en naar de verschillende mogelijkheden om zo optimaal mogelijk te kunnen herstellen binnen uw grenzen. Het revalidatie traject wordt voor u gevisualiseerd, geëvalueerd en bijgesteld. Geen geprotocolleerde oefentherapie uit een boekje, maar functionele trainingen afgesteld op uw gezondheidsprobleem, leeftijd en conditie, waarbij wij u niet uit het oog verliezen. Niet uw gezondheidsprobleem, maar U staat centraal! Daar ligt onze kwaliteit. Samen met u zetten wij ons in om u weer te kunnen laten bewegen zoals u dat wilt, ook om te voorkomen dat er andere gezondheidsproblemen ontstaan.

Revalidatie na:

  • Totale Knie Operatie
  • Totale Heup Operatie
  • Schouder Operatie
  • Knie Operatie
  • Hernia
  • Chronisch/langdurig pijn
  • Rugklachten
  • Nekklachten
  • Hoofdpijn
  • Peesletsel
  • Sportletsel
  • Etc.

Revalidatie is een medische term die herstel betekent, of letterlijk weer valide worden na een ongeval of medische ingreep. Het revalidatieproces kan behoorlijk ingewikkeld zijn en zowel lichamelijke als psychische aspecten omvatten. Fysiotherapie is een belangrijk onderdeel binnen de revalidatie. Vaak werken vele disciplines samen rond een patiënt. Denk aan een revalidatiearts, orthopeed, verpleegkundige, ergotherapeut, orthopedische instrumentenmaker, psycholoog of maatschappelijk werk/counseler. De revalidatie begint daarom met een uitgebreid onderzoek naar de stoornis en de gevolgen voor het functioneren van de patiënt. Hiernaast wordt er gekeken naar de motivatie en leerbaarheid van de patiënt om te kijken of er overeenstemming is te vinden over het stellen van haalbare doelen. Aan de hand van die doelen wordt besloten of revalidatie toegevoegde waarde kan hebben voor de patiënt. Nadat de doelen zijn vastgesteld wordt gekeken hoe die doelen te behalen zijn.

Krachttraining

Krachttraining is training met (extra) weerstand om de kracht te verbeteren, meestal met het doel om (sport)prestaties te verbeteren. Anders dan met fitness, waarbij bewegen meestal het doel op zich is, is krachttraining in de meeste gevallen puur een middel om bewegingsvormen beter uit te voeren om zo prestaties tot een hoger niveau te leiden. Denk hierbij aan bijvoorbeeld het sterker maken van de beenspieren van een sprinter.
Voor krachtsporters is krachttraining het belangrijkste element van hun training. Krachttraining is te verdelen in algemene krachttraining, en (sport)specifieke krachttraining.

Algemene krachttraining

Algemene krachttraining heeft als doel om het gehele lichaam sterker te maken. De training heeft dan als doel om het gehele lichaam te verstevigen en niet één spiergroep, of sterker worden in slechts een beweging. Dit kan in verschillende situaties al merkbaar zijn. Denk hierbij aan het verstevigen van de rug om rugklachten te voorkomen bij mensen die veel zitten, het voorkomen van blessures bij sporters, of om gewoon in het geheel een sterker atleet te worden. Voorbeeld: squatten of kniebuigingen voor een schaatser.

Specifieke krachttraining

Specifieke krachttraining wordt voornamelijk bij sporters gebruikt. Deze vorm van krachttraining concentreert zich op een specifieke beweging uit een bepaalde sporttak, aangepast aan de soort kracht die van toepassing is bij het uitvoeren van die beweging. Er wordt hierbij vaak afgeweken van de vrij ‘vaste’ standaard oefeningen met gewichten, zodat coördinatie ook een grotere rol speelt bij het uitoefenen van deze krachtoefeningen.